Curs Tulburările de personalitate din perspectiva cognitiv-comportamentală. Diagnostic, conceptualizare și recomandări de intervenție.

Data curs: 30 martie 2023 ora 17-20 /
31 martie 2023, ora 17-20
Data supervizare: 28 aprilie, ora 18-20

Participare Online

10 Credite CPR

Tulburările de personalitate reprezintă tipare stabile de trăiri și comportament care deviază de la normele culturale ale mediului în care trăiește persoana. Aceste tipare sunt rigide, generalizate, de lungă durată și produc distres semnificativ sau disfuncții în domenii importante ale vieții, precum munca, familia și relațiile sociale. Prezența unei tulburări de personalitate complică alte probleme de sănătate fizică și mintală comorbide și se estimează că speranța de viață a persoanelor cu tulburare de personalitate este mai scăzută cu 18-19 ani față de populația generală. Mult timp s-a considerat că aceste tulburări, chiar și formele mai ușoare, sunt foarte dificil de tratat și că necesită ani de psihoterapie intensivă. Date recente arată, însă, că ele răspund bine la intervenții de durată mai scurtă, chiar și cazurile severe.

Obiectivul acestui curs este de a familiariza participanții cu dezvoltările recente în tratamentul tulburărilor de personalitate, din perspectivă cognitiv comportamentală. Ținând cont de faptul că aproximativ 50% dintre clienții evaluați în context clinic îndeplinesc criteriile pentru o tulburare de personalitate, o bună cunoaștere a strategiilor susținute empiric de abordare a acestora poate crește semnificativ eficiența terapeutică.

Tematica abordată:

  1. Caracteristicile și clasificarea tulburărilor de personalitate (cu focalizare pe clasificarea și modelul alternativ din DSM-5)
  2. Diagnosticul și evaluarea tulburărilor de personalitate
  3. Conceptualizarea cognitiv-comportamentală a tulburărilor de personalitate

Curs Contextual Schema Therapy
online / live (Cluj-Napoca)

Curs Terapia ACT pentru simptomatologia depresivă

Despre Asociația de Psihoterapii Cognitive și Comportamentale din România

Noutăți