Curs Contextual Schema Therapy pentru Cupluri
Data: 21-22 Octombrie
16 Credite CPR
Nu se acorda credite ISST
Important! Puteți selecta modul de participare live doar până în data de 13 Octombrie! După această dată, înscrierea la participarea live va fi închisă.
Cursul va cuprinde: observarea și oprirea cercului vicios între moduri, tehnici pentru facilitarea compasiunii și acceptării, alegerea valorilor în cuplu și a comportamentelor bazate pe acestea, tehnici pentru interacțiunile între modurile de coping agresiv, de evitare și submisiv, pentru modurile de voci critice, tehnici pentru modul de adult sănătos, tehnici de ascultare activă, comunicare asertivă, negociere, abordarea infidelității și a separării.

Sunt doctor în psihologie și psihoterapeut acreditat de CPR, precum și supervizor în cadrul APCCR. Interesele mele din ultima perioadă sunt legate de eficiența Contextual Schema Therapy și de găsirea imbinării optime între conceptualizarea clinică si tehnicile specifice Schema Therapy si cele specifice ACT. Experiența de peste 15 ani ca terapeut cuprinde lucrul cu tulburările mentale ale adulților, copiilor, dezvoltare personală și optimizarea relațiilor de cuplu.
Psih. Dr. Amfiana Botez
Despre Curs:
Terapia Schemelor (ST) a fost dezvoltată în ultimii 30 de ani pentru a trata schemele de interacțiune dezadaptativă așa cum sunt manifestate frecvent de persoane cu tulburări de personalitate.
Terapia Schemelor (Schema Therapy – ST) este o terapie integrativă care combină elemente din abordările: cognitiv-comportamentală, a atașamentului, Gestalt, constructivistă, dinamic-psihanalitică într-un model conceptual și de intervenție (Young, Klosko & Weishaar, 2003). Acesta cuprinde conceptele de nevoi de dezvoltare de bază (atașament, autonomie, limite, libertate de exprimare, joacă/relaxare), schemele disfuncționale timpurii (hipersensibilitate la anumite tipuri de experiențe, cum ar fi deprivare, abandon, încredere, eșec) și moduri (stări prezente care cuprind scheme activate, emoții și gânduri asociate, precum și mecanismele de coping aferente). Tehnicile principale de intervenție cuprind relația terapeutică în sine, ca și instrumentul de bază pe care se asează celelalte tehnici: re-parentingul limitat și confruntarea empatică, apoi tehnicile experențiale: rescrierea evenimentelor traumatice în imaginar și lucrul cu scaunele.
Tehnicile experiențiale, în special, duc la o experiență emoțională care este „mai profundă” decât discuțiile pur cognitive. De exemplu, imageria rescriptivă permite pacienților să-și conecteze experiența emoțională prezentă cu situații similare din copilărie și să găsească o soluție pentru a-și satisface nevoile astăzi. Acest lucru este menit să inducă o experiență emoțională corectivă, sprijinind cuplul să distingă între activarea emoțională cauzată de schemele din trecut și situația prezentă, pentru a recâștiga flexibilitatea de reacție în situația actuală.
Un concept important în ST pentru cupluri este acela că oamenii tind să-și aleagă parteneri în funcție de experiențele sunt familiarizați încă din copilărie. Young (2012) numește acest lucru „chimia schemelor”, care are ca rezultat o conexiune emoțională intensă derivată din sentimentul de „cunoaștere” reciprocă. Bazate pe model lui Cannon (1915), pot apărea diverse modele de interacțiune rezultate, cum ar fi luptă-luptă, fugă-fugă sau luptă-fugă. Un model predominant în cuplurile care vin în terapie este ciclul „luptă-fugă”. Johnson (2004) numește asta un „dans urmărire-retragere”. În modelul ST, acest „dans” este numit „ciocnirea modurilor”, deoarece stările activate implicate sunt numite „moduri”. Acest ciclu este instabil și tinde să escaladeze atunci când partenerul dominant încearcă să-l controleze pe partenerul care se retrage din nou. Datorită nivelului ridicat de activare emoțională, acest lucru se întâmplă în mare măsură la nivel implicit și este greu de schimbat. Cuplul se simte din ce în ce mai blocat.
Roediger și colaboratorii (2015) consideră abordarea ST pentru cuplu (ST-C) ca o extensie la terapia centrată pe emoție pentru cupluri (EFT-C). Argumentele pentru aceasta pornesc de la analiza comparativă a ipotezelor de bază ale EFT versus ST-C. Așadar, ipotezele de bază ale EFT-C sunt: (a) conflictul de cuplu și suferința relațională rezultă din imposibilitatea partenerilor satisface nevoile celuilalt; (b) nevoile nesatisfăcute duc la emoții negative specifice în parteneri; și (c) emoțiile negative specifice, care însoțesc nevoi nesatisfăcute, dau naștere la comportamente specifice ale partenerilor, rezultând cicluri negative de interacțiune între parteneri de-a lungul timpului (Vanhee, Lemmens, Moors, Hinnekens și Verhofstadt, 2018). ST-C împărtășește aceste ipoteze. Ambele abordări se concentrează în primul rând pe o reconectare emoțională mai degrabă decât pe rezolvarea problemelor legate de conținut.
Roediger și colaboratorii (2020) presupun că imageria corectivă adâncește semnificativ reconectarea emoțională a cuplurilor, așa cum este descrisă în așa-numita „a doua etapă” a EFT-C (Wiebe & Johnson, 2016). În timp ce EFT-C se bazează deja pe dovezi (vezi, de exemplu, Greenman & Johnson, 2013), modelul ST-C publicat de Simeone-DiFrancesco et al., (2015) nu este încă testat. Un prim studiu în acest sens a fost realizat de Roediger și colaboratorii săi (2020) și a arătat că ședințele de imagerie corectivă au avut efecte mai puternice decât intervențiile cognitive în schimbarea nivelului de apropiere percepută cu partenerul.
Mai mult, într-o abordare recentă, Roediger și colaboratorii săi au avansat ceea ce ei numesc al treilea val de ST, și anume Contextual Schema Therapy (Roediger et al., 2018). Această abordare a deschis calea înspre imbinarea dintre procesele ST și procesele ACT (Acceptance and Committment Therapy – Hayes, 2011), cu scopul de a construi o versiune mai sănătoasă a sinelui, prin schimbarea modului în care oamenii se raportează și se adaptează la experiențele avute. Dezvoltând această linie aplicată la cupluri, McKay, Lev și Skeen (2012) au dezvoltat un protocol de lucru care aplică procesele ACT la activarea schemelor și modurilor disfuncționale de relaționare (conform modelului ST). Testarea acestui protocol într-un studiu clinic a arătat că participanții care l-au dus până la capăt au dobândit o flexibilitate mai mare și o funcționare mai bună în aria relațiilor personale.
În concluzie, workshopul își propune prezentarea practică și experiențială a acestor tehnici și procese adaptate pentru cuplu, atât din terapia schemelor cognitive, cât și din imbinarea dintre aceasta și procesele ACT.
Workshopul propus:
Formator: Dr. Amfiana Botez, Psihoterapeut principal
Durată: 16 ore.
Cursul se va desfasura in mod hibrid, avand posibilitatea de a participa online sau la fata locului (Locatia, in Cluj-Napoca, se va anunta in curand)
Din program:
Conceptualizare – model combinat între procesele ACT și procesele Schema. Explicarea modelului. | (1 oră) |
Observarea si oprirea cercului vicios între moduri. Exemple de cercuri vicioase pentru combinațiile dintre moduri și exerciții de recunoaștere a acestora pentru cursanți | (1 oră) |
Tehnici pentru facilitarea compasiunii și acceptării în cuplu. (Practicarea unui exercițiu de meditație în grupuri sau breakout rooms. | (1 oră) |
Tehnici de defuzionare și pentru sinele ca observator aplicate in cuplu. Practicarea unui exercițiu. | (1 oră) |
Alegerea valorilor și a comportamentelor bazate pe acestea. Exemple de exerciții – imagerie de la aniversarea de x ani, ce ți-ar plăcea să spună copiii despre relația voastră când sunt adulți / ce ți-ar plăcea să învețe implicit? | (1 oră) |
Tehnici pentru modurile de coping agresiv – exerciții cu scaune plus imagerie. (Accesarea nevoii de conectare/ atașament). Exemple video apoi exersare în grupuri sau breakout rooms. | (1.5 ore) |
Tehnici pentru modurile de coping submisiv – exerciții cu scaune plus imagerie. (Accesarea nevoii de asertivitate / control). Exemple video apoi exersare în breakout rooms. | (1.5 ore) |
Tehnici pentru modurile de voci critice – imagerie rescriptivă cu ajutorul partenerului. Exemple video apoi exersare în breakout rooms. | (1.5 ore) |
Tehnici pentru modurile de evitare – exerciții cu scaune, acceptare și autocompasiune. Exemple video apoi exersare în grupuri sau breakout rooms. | (1.5 ore) |
Tehnici de ascultare activă, comunicare asertivă, negociere. | (1.5 ore) |
Integrarea tuturor componentelor – exercițiul celor 3 scaune aplicat în cuplu: compasiune, valori, schimbarea comportamentului (inspirat de Remco van der Wijngaart & Steven Hayes). Exercițiu de imagerie. Exemple video apoi exersare în grupuri sau breakout rooms. | (1 oră) |
Discuții despre infidelitate. | |
Pregătirea separării. | |
Total aproximativ | 16 ore |
Referințe:
- Eckhard Roediger, Gerhard Zarbock, Eva Frank-Noyon, Julia Hinrichs & Arnoud Arntz (2020) The effectiveness of imagery work in schema therapy with couples: a clinical experiment comparing the effects of imagery rescripting and cognitive interventions in brief schema couples therapy, Sexual and Relationship Therapy,35:3, 320-337, DOI: 10.1080/14681994.2018.1529411
- Simeone-DiFrancesco, C., Roediger, E., & Stevens, B. A. (2015). Schema Therapy with Couples: A Practitioner’s Guide to Healing Relationships (1st ed.). Wiley-Blackwell.
- Lev, A. (2011). A new group therapy protocol come binding acceptance and commitment
- therapy (ACT) and schema therapy in the treatment of interpersonal disorders: A randomized controlled trial. PsyD dissertation. Wright Institute, Berkeley, CA.
- Lev, A. and McKay, M. (2017). Acceptance and Commitment Therapy for Couples. A Clinician’s Guide to Using Mindfulness, Values & Schema Awareness to Rebuild Relationships. Context Press. An Imprint of New Harbinger Publications, Inc.
- Roediger, E., Stevens, B. A., Brockman, R., Young, J., & Behary, W. T. (2018). Schema Therapy. Amsterdam University Press.
- Hayes, S. C. (2020). A liberated mind: How to pivot toward what matters. Avery, an imprint of Penguin Random House LLC.
- Heath, G., & Startup, H. (2020). Creative Methods in Schema Therapy (1st ed.). Routledge.
- Harris, R. (2019). ACT Made Simple. New Harbinger Publications.
- Neff, K. (2011). Self-Compassion: The Proven Power of Being Kind to Yourself. William Morrow. Brach, T. (2004). Radical Acceptance: Embracing Your Life With the Heart of a Buddha (Reprint ed.). Random House Publishing Group.