Tratamentul PTSD în rândul refugiaților
Prof. Univ. Dr. Steve A. Johnson
Columbia International University & Albert Ellis Institute, New York
Workshop preconferință

Workshopul va aborda intervențiile bazate pe dovezi științifice în stresul post-traumatic (PTSD), în mare parte aparținând celui de-al doilea și al treilea val de modele comportamentale cu accent pe abordarea rațional emotivă și comportamentală (REBT). De asemenea, alături de practicile REBT, vor fi integrate principiile terapiei existentiale și logoterapiei prin care pierderea sensului în viața poate fi gestionat. În cadrul workshopului, se vor discuta factorii de risc și strategiile de prevenție implicate în apariția PTSD, precum și consecințele pe care acestea le au asupra demersului terapeutic/intervenției/tratamentului. Totodată, întrucât intervențiile consacrate pentru PTSD sunt fie bazate pe expunere, fie centrate pe prezent – două abordări cu rezultate terapeutice divergente dar eficiente în egală măsură, discuția va acoperi și modul în care aceste două abordări pot fi integrate. De asemenea, va fi discutat rolul factorilor culturali cât și consecințele neurobiologice în conceptualizarea și intervenția PTSD.
Nu în ultimul rând, în cadrul workshopului se va discuta cum anume putem folosi tehnicile și principii REBT pentru a construi un plan de tratament provizoriu care să includă consolidarea colaborativă a unor scopuri de apropiere mai degrabă decât a celor de evitare, ca urmare a fapului că acestea din urmă s-au dovedit că acționează în detrimentul clientului.
Pe parcursul workshopului vor fi prezentate studii de caz care vor include și tulburările cele mai frecvent asociate cu PTSD, precum tulburarea depresivă majoră și tulburările de consum de substanțe.