Conferința Națională Psihoterapia Cognitiv-Comportamentală

Ediția a VIII-a
Reziliență și Traumă
16-17 Iunie 2022
Exclusiv online

Trauma vicariantă și reziliența în rândul practicienilor

Lect. Univ Dr. Radu Șoflău & Psih. Lia Ecaterina Oltean

Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca

Evenimentele stresante și traumatice reprezintă probleme comune. Deși prevalența tulburărilor psihiatrice asociate acestora este relativ scăzută, ele apar frecvent și în asociere cu alte dificultăți, inclusiv probleme emoționale sau comportamentale. Din acest motiv, chiar și practicienii care nu livrează intervenții pentru tulburări asociate traumei și stresului lucrează adesea cu persoane care raportează experiențe traumatice și stresori puternici. În acest context, practicienii se pot confrunta cu două mari provocări. Prima dintre ele, cea mai cunoscută, se leagă de intervenția propriu-zisă și identificarea unor strategii de optimizare a acesteia. Cea de-a doua, mai puțin cunoscută, se leagă de expunerea indirectă la traumă a practicienilor și utilizarea factorilor de reziliență relevanți pentru gestionarea acesteia. Într-adevăr, o serie de studii empirice sugerează că expunerea indirectă la traumă poate fi asociată cu efecte negative pentru practicieni, în anumite condiții.

Pornind de la aceste date, în cadrul acestui workshop vom aborda o serie de aspecte teoretice relevante pentru explorarea propriilor experiențe și recunoașterea impactului acestora. De asemenea, vom învăța o serie de strategii prin care să prevenim și ameliorăm potențialele consecințe negative ale expunerii indirecte la traumă. Totodată, vom deprinde strategii prin care să creștem propria reziliență. În cele din urmă, vom explora potențiale obstacole de care ne-am putea lovi și modalități utile prin care acestea pot fi depășite. Workshop-ul are un puternic caracter practic.

Acest workshop se adresează practicienilor și studenților în formare, dar și altor persoane care sunt interesate să exploreze și să dezvolte abilitățile necesare pentru gestionarea impactului expunerii indirecte la traumă și creșterea rezilienței.

Radu Șoflău

Workshop

Esther Deblinger

keynote

Amy Chisholm

Workshop

Steve A. Johnson

Workshop Preconferință

Anke Ehlers

Keynote / Workshop

Ruth Malkinson

Workshop

Andrada Neacșiu

keynote

Daniel David

Keynote

Lia Oltean

Workshop
parteneri

Pentru informatii legate de conferinta, nu ezitati sa ne contactati la adresa de email cbt@psychology.ro

Eveniment realizat cu sprijinul Primăriei și Consiliului Local Cluj-Napoca