Conferința Națională Psihoterapia Cognitiv-Comportamentală

Ediția a VIII-a
Reziliență și Traumă
16-17 Iunie 2022
Exclusiv online

Terapia cognitivă pentru tulburarea de stres posttraumatic

Prof. Univ. Dr. Anke Ehlers

University of Oxford & Oxford Health NHS Foundation Trust, UK

Ghidurile de terapie recomandă tratamentele cognitiv-comportamentale centrate pe traumă ca primă opțiune de tratament pentru tulburarea de stres posttraumatic (engl. PTSD). Terapia cognitivă pentru PTSD este o formă a acestor tratamente care a demonstrat prin studii științifice un nivel ridicat de eficiență și acceptabilitate, fiind recomandată de Asociația Psihologilor Americani (APA, 2017), ghidurile Institutului Național pentru Excelență în Sănătate și Tratament (NICE, 2018) și Societatea Internațională pentru Studiile Stresului Traumatic (ISTSS, 2019). Acestă formă de intervenție are la bază modelul cognitiv propus de Ehlers și Clark (2000), care asumă faptul că persoanele cu PTSD percep un pericol actual sever prin prisma a două mecanisme etiopatogenetice: 

  1. evaluările negative excesive ale traumei sau ale efectelor ei (adică, atribuie într-o proporție exagerată sensuri negative traumei pentru propria persoană sau pentru lume) și 
  2. caracteristicile amintirilor traumatice care conduc la retrăirea simptomelor.

Totodată, simptomatologia PTSD este menținută prin strategiile de coping dezadaptative (cum sunt supresia gândurilor, ruminația, comportamentele de siguranță, retragerea socială) care au scopul de a reduce percepția pericolului din prezent, dar care mențin simtomatologia prin prevenirea restructurării cognitive și modificării amintirilor traumatice conducând astfel la exagerbarea acestora.   

Astfel că, terapia cognitivă pentru PTSD are trei scopuri:

  1. În primul rând, sensurile personale idiosincratice sunt identificate și schimbate. Pentru a face acest lucru, tehnicile terapeutice folosite includ descoperirea ghidată, identificarea punctelor ”fierbinți” de pe parcursul evenimentelor traumatice și sensurilor asociate ei, dialogul socratic și experimentele comportamentale. 
  2. Al doilea scop este de a detalia amintirea evenimentului traumatic. În acestă etapă, sensurile idiosincratice ale traumei sunt modificate cu informații care corectează credințele, predicțiile și sensurile pe care pacientul le oferă acesteia. Prin intermediul trainingul de discriminare a factorilor declanșatori, pacientul învață să diferențieze factorii care activează simptomele PTSD și contextul lor de stimulii care erau prezenți în timpul evenimentului traumatic. 
  3. Un al treilea scop este de a ajuta pacientul să reducă comportamente care mențin simptomele PTSD. 

Workshopul va introduce modelul de tratament, urmat de discuții și ilustrarea video a celor trei tehnici de bază:

  • dezvoltarea unei versiuni personalizate a tratamentului cu pacienții, 
  • modificarea amintirilor traumatice,
  • discriminarea factorilor declanșatori.

Pentru mai multe informații și videouri de training gratuite vedeți  https://oxcadatresources.com (înregistrare gratuită).

Radu Șoflău

Workshop

Esther Deblinger

keynote

Amy Chisholm

Workshop

Steve A. Johnson

Workshop Preconferință

Anke Ehlers

Keynote / Workshop

Ruth Malkinson

Workshop

Andrada Neacșiu

keynote

Daniel David

Keynote

Lia Oltean

Workshop
parteneri

Pentru informatii legate de conferinta, nu ezitati sa ne contactati la adresa de email cbt@psychology.ro

Eveniment realizat cu sprijinul Primăriei și Consiliului Local Cluj-Napoca