Terapia prin acceptare și angajament (ACT) pentru simptomatologia anxioasă
Tulburările de anxietate reprezintă una dintre cele mai frecvent întâlnite tulburări mintale, estimându-se că prevalenÈ›a acestora de-a lungul vieÈ›ii este între 13.6-28.8% (Alonso È™i colab., 2004; Kessler È™i colab., 2009; Remes È™i colab., 2016; Wittchen È™i colab., 2011). Având o incidență anuală de 42 de milioane de cazuri (Vos È™i colab., 2017), acestea reprezintă una dintre principalele cauze de dizabilitate datorate bolii la nivel global (Zetsche & Margraf, 2007). Tulburările de anxietate pot debuta în copilărie. IncidenÈ›a acestora creÈ™te în timpul adolescenÈ›ei, atingând vârful la vârsta adultă de mijloc ( Bandelow & Michaelis, 2015 ). Acestea se asociază cu
costuri sociale È™i economice ridicate care se află în continuă creÈ™tere (Konnopka & König, 2020). În absenÈ›a tratamentului, acestea implică costuri mari atât la nivel individual, cât È™i social (Simpson È™i colab., 2010). Mai mult, prezenÈ›a unei tulburări de anxietate creÈ™te riscul dezvoltării
unei tulburări de anxietate comorbide sau a unei tulburări afective și probabilitatea abuzului de substanțe (Remes și colab., 2016). Prezența acestor comorbidități complică tratarea simptomelor specifice diagnosticului primar și secundar, contribuind la scăderea ratei de remitere și un prognostic mai prost (Simpson și colab., 2010).
DeÈ™i există intervenÈ›ii eficiente pentru tulburările de anxietate, precum intervenÈ›iile cognitiv-comportamentale clasice (CBT), majoritatea populaÈ›iei diagnosticabile cu o astfel de tulburare nu are acces la intervenÈ›ii CBT de calitate (Weisberg, Dyck, Culpepper, & Keller, 2007; Young, Klap, Shoai, & Wells, 2008). În plus, deÈ™i intervenÈ›iile CBT sunt eficiente pentru o mare parte dintre clienÈ›ii care prezintă simptome specifice tulburărilor de anxietate, există o minoritate importantă care răspunde mai puÈ›in bine la aceste tehnici ( Loerinc È™i colab., 2015).
Obiectivul principal al acestui curs este acela de a familiariza participanÈ›ii cu principalele elemente de conceptualizare È™i intervenÈ›ie ACT pentru tulburările de anxietate. Întrucât intervenÈ›iile ACT câÈ™tigă tot mai mult suport empiric, acestea reprezintă o alternativă promițătoare în cazul acestor simptome. CunoaÈ™terea acestor tehnici îi va ajuta pe participanÈ›i să
crească gradul de particularizare al intervenÈ›iilor, în special pentru clienÈ›ii care răspund mai puÈ›in bine la intervenÈ›iilele CBT clasice.
Tematica cursului:
1. Conceptualizarea ACT pentru tulburările de anxietate: echilibru între acceptare È™i schimbare.
În cadrul acestei teme vom aborda atât modelul general ACT pentru tulburări de anxietate, cât È™i particularități specifice principalelor tulburări de anxietate. Vom adapta modelul general ACT (hexaflexul inflexibilității psihologice) pentru aceste tulburări De asemenea, vom ilustra modalități de integrare a conceptualizării ACT în conceptualizarea generală specifică CBT pentru tulburări de anxietate.
2. Prerechizite importante pentru facilitarea intervenției ACT
În cadrul acestei teme vom aborda È™i dezvolta resursele necesare pentru livrarea cu succes a intervenÈ›iilor ACT în tulburările de anxietate. Vom prezenta modalități de creÈ™tere a autoeficacității terapeuÈ›ilor pentru livrarea acestor intervenÈ›ii, respectiv facilitarea relaÈ›iei terapeutice. Vom identifica distincÈ›ii importante dintre concepte CBT È™i ACT (ex., tehnici de relaxare È™i mindfulness) È™i strategii prin care acestea pot fi armonizate. De asemenea, vom ilustra modalități de setare colaborativă a unor obiective comportamentale compatibile cu conceptualizarea ACT pentru tulburările de anxietate. În final, vom aborda tehnici pe care le putem folosi încă de la început în terapie cu scopul de a creÈ™te acceptarea È™i aderenÈ›a față de conceptualizarea oferită (ex., tehnici experienÈ›iale È™i metaforice, utilizarea creativă a lipsei de speranță), dar È™i cu scopul de a identifica valorile.
3. Utilizarea tehnicilor de intervenție specifice ACT pentru tulburările de anxietate
Vizând faÈ›etele flexibilității psihologice, vom expune È™i ilustra o serie de tehnici de intervenÈ›ie specifice intervenÈ›iei ACT în tulburările de anxietate. Totodată, vom identifica modalități de gestionare ale simptomelor caracteristice acestor tulburări (ex., îngrijorare, atacuri de panică, simptome fiziologice asociate) È™i vom aborda cele mai frecvente greÈ™eli/blocaje care pot interfera cu eficienÈ›a intervenÈ›iilor ACT în cazul tulburărilor de anxietate. În final, vom exemplifica strategii de adaptare a expunerii în cadrul acestei paradigme.
Formatori:
Oltean Lia-Ecaterina - psiholog clinician È™i psihoterapeut, este supervizor în psihoterapii cognitive È™i comportamentale. Este licenÈ›iată în Psihologie (2012) È™i absolventă a masteratului de “Psihologie Clinică, Consiliere Psihologică È™i Psihoterapie” (2014), din cadrul Universității BabeÈ™-Bolyai. Începând din anul 2013, îÈ™i desfășoară activitatea în cabinetul său individual, lucrând pe aspecte ce È›in de dezvoltarea personală, dar È™i intervenÈ›ia în patologie, mai ales în rândul adulÈ›ilor. Printre problemele abordate în practica clinică se numără tulburările afective, tulburările anxioase, tulburările psihotice, alimentare È™i cele de personalitate. Lia îmbină practica clinică cu activitățile de cercetare. În prezent, este doctorand al Școlii Doctorale “Psihodiagnostic È™i IntervenÈ›ii Psihologice Validate ȘtiinÈ›ific”, în cadrul Universității BabeÈ™-Bolyai. Interesele ei de cercetare vizează legătura dintre adversități în copilărie È™i psihopatologie, mecanismele implicate în această relaÈ›ie, precum È™i emoÈ›iile pozitive È™i reglarea acestora.
Radu Șoflău - psihoterapeut cognitiv-comportamental È™i lect. univ. dr. în cadrul Universității BabeÈ™-Bolyai. A absolvit programul de licență în Psihologie (2011), iar mai apoi programul de master în “Psihologie Clinică, Consiliere Psihologică È™i Psihoterapie” (2013), în cadrul aceleiaÈ™i universități. Pe parcursul anilor, Radu È™i-a desfășurat activitatea în cadrul Clinicii Universitare de Psihologie Psychtech, iar mai apoi în cadrul cabinetului său individual. Practica sa clinică se axează preponderent pe intervenÈ›ii în psihopatologie (ex., tulburări afective, anxioase, alimentare, personalitate) destinate adulÈ›ilor. Totodată, Radu desfășoară activități didactice È™i de cercetare. Interesele sale de cercetare vizează testarea asocierilor dintre diverÈ™i factori cognitivi È™i psihopatologie, investigarea eficienÈ›ei intervenÈ›iilor cognitiv-comportamentale, precum È™i identificarea predictorilor eficienÈ›ei acestor forme de terapie.
10 credite COPSI
Înscrieri: AICI
Data:
27.02.2021 – 10:00-16:00
05.03.2021 – 16:00-18:00
Durată: 8 ore online/ față în față È™i 2 ore de activitate independentă supervizată
Taxa va fi achitata cu OP în contul APCCR
Asociaţia de Psihoterapii Cognitive şi Comportamentale (APCCR)
CUI: 13519094
Nr. cont: RO72 BTRL 0130 1205 9213 89XX
Banca Transilvania, Cluj Napoca
Data: 27 Februarie 2021 Locatie: Online Pret: 500 RON
|